SpaceX van Elon Musk stuurt een auto naar de ruimte

By DOM Designs 6 februari 2018

Als alles goed gaat, zal SpaceX om 15:45 uur EST zijn Falcon Heavy-raket vandaag lanceren. Als dit lukt, is dit de eerste succesvolle lancering van de gigantische raket en zou het de krachtigste raket zijn die momenteel in bedrijf is. [Opmerking: de oorspronkelijke starttijd was 13:30 uur, maar deze is teruggedrongen vanwege de windomstandigheden.]

Omdat dit een testvlucht is, zal de raket geen commerciële ladingen lanceren. Wat niet wil zeggen dat het niets aan boord heeft – het bedrijf is van plan een kersenrode Tesla Roadster te lanceren. De tweede fase van de raket zal ernaar streven om die auto in een “elliptische baan rond de zon” te plaatsen volgens een bedrijfsverklaring.

Volgens SpaceX CEO Elon Musk zal de auto worden uitgerust met sensoren om gegevens te verzamelen, evenals drie camera’s om zijn activiteit vast te leggen.

De ‘first stage’ van de Falcon Heavy bestaat uit drie kernen die identiek zijn aan de ‘first stage’ van de Falcon 9-raket van het bedrijf. Inderdaad, twee van de kernen worden feitelijk hergebruikt uit eerdere Falcon 9-lanceringen, volgens SpaceX. Het bedrijf gaat proberen alle drie boosters te laten landen voor toekomstig hergebruik.

Omdat dit de eerste vlucht is, kan er veel misgaan en is een mislukking van de lancering niet uitgesloten.

“SpaceX integreert 3 Falcon 9-kernen, elk met 9 raketmotoren, dus als er een probleem is met een van de 27 motoren, zal de lancering een mislukking zijn,” zei Bill Ostrove, een luchtvaartanalist bij Forecast International.

Op een persconferentie met journalisten gisteren, gaf Elon Musk toe dat er een faalkans was, maar sprak de hoop uit dat een mislukking “zo laat mogelijk” zou gebeuren, zodat het bedrijf gegevens kan verzamelen.

“Het wordt een spannende test of een opwindende mislukking,” vervolgde hij. “Dus het zal op de een of andere manier spannend zijn.”

Address

Pretorialaan 28a1, Rotterdam